Vesti
Saopštenja

Petković: Priština beži od sprovođenja Briselskog sporazuma

U razgovoru sa direktorom direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Italije Andreom Кaskoneom, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je govorio o toku dijaloga Beograda i Prištine. Istakao je da Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.
Petković: Priština beži od sprovođenja Briselskog sporazuma
Petković i Kaskone (Foto Kancelarija za KiM)

"Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih“, rekao je Petar Petković.

Naveo je i da vlasti u Prištini ne žele da sprovodu ni sopstvene odluke, navodeći slučaj povratka imovine od 24 hektara manastiru Visoki Dečani.

Gosta je, kako se navodi, detaljno informisao i o položaju Srba na Kosovu, kao i o seriji svakodnevnih napada na njihovu imovinu, manastire i crkve, kojih je, kako je rekao, od početka prošle godine bilo ukupno 179.

Naglasio je i da svakodnevne političke poruke predstavnika Kosova nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022