Vesti
Saopštenja

Petković: Presuda Todosijeviću doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na potvrđivanje prvostepene presude Apelacionog suda u Prištini bivšem predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću kojom je osuđen na godinu dana zatvora, zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti, navodeći da je ova presuda "direktni je pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini".
Petković: Presuda Todosijeviću doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto FoNet Milica Vučković)

"I ova presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski", napominje Petković.

Dodaje da je Todosijević osuđen jer je "srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište".

"Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti".

Istiće da će advokat koga je angažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviti "borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću" i iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti.

"Takođe, Кancelarija za Кosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Кosovu i Metohiji", zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023