Vesti
Saopštenja

Petković posetio porodicu Nenada Arsića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je danas u Nišu majku i sestru Nenada Arsića koga je sud u Prištini u četvrtak osudio na 6 godina zatvora zbog ratnog zločina.
Petković posetio porodicu Nenada Arsića
Petar Petković u poseti porodici Nenada Arsića (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je nakon razgovora sa majkom i sestrom Nenada Arsića poručio da će država Srbija nastaviti da pomaže Arsiću.

"Majka Vida više od godinu dana čeka svog sina Nenada koji u zatvoru u Prištini leži nevin. On je žrtva prištinskog pravosuđa koje je instrument u rukama albanskih političara, koji se na taj način svete srpskom narodu i državi Srbiji. Ova sramna presuda pokazuje šta Priština radi i kako hoće da stvori veštački balans kako nisu samo Albanci činili zločine", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da je presuda Nenadu Arsiću poruka Srbima "da se isele sa prostora Kosova i da se zaplaše oni koji bi da se vrate".

"Država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju čine sve da pomognu ovoj čestitoj porodici, obezbedili smo im advokata, obavestio sam i Euleks da ukažem o kakvom kršenju prava je reč. Očekujem da Nenad bude oslobođen i da se vrati majka Vidi", poručio je Petković.

Nenadova sestra Verica kazala je da uprkos svemu što su prošli kuću u Čaglavici neće prodati.

"Šest godina je mnogo za jednog nevinog čoveka, koji je dobar i plemenit kao naš Nenad. On nije počinio nikakvo zlo i mi ćemo se boriti da ga vratimo kući. Sa verom u Boga da naš Nenad dođe majci, koja ima 87 godina i živi sama", kazala je Verica.

Nenad Arsić, poreklom iz Čaglavice je uhapšen 22. oktobra 2019. godine na prelazu Merdare, dok je išao da vadi lična dokumenta.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021