Vesti
Saopštenja

Petković podržao odluku Srba sa severa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izrazio razumevanje za odluku Srba sa severa Kosova da napuste i suspenduju rad u prištinskim institucijama, saopšteno je medijima.
Petković podržao odluku Srba sa severa
Petar Petković (Foto FoNet/Milica Vučković)

"Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, pokazala je da je mirna i demokratska odluka na kontinuirano bezakonje Aljbina Kurtija i gaženje svih briselskih sporazuma jedini mogući odgovor", naveo je Petković u saopštenju.

On je dodao da su Srbi "sve vreme ukazivali na institucionalno nasilje" koje je Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu.

"To što je sve vreme međunarodnoj javnosti ukazivano da vlast u Prištini krši osnovna ljudska prava Srba nije sprečilo Kurtija da na svoje nezakonite i jednostrane poteze, odgovori novim još gorim potezima, poput protivzakonite smene Nenada Đurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurti je "brutalnom smenom Đurića, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje do potpunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa".

"Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku", zaključio je Petković.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Upravo su se i u severnom delu Mitrovice začule sirene.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022