Vesti
Saopštenja

Petković: Počinioci ubistva 14 Srba u selu Staro Gracko nisu pronađeni

Danas se navršava dvadeset i tri godine od mučkog ubistva četrnaest srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, nedaleko  od  Lipljana.  Radi se o jednom od najtežih zločina, izvršenih nad Srbima, nakon dolaska međunarodne misije na Кosovo i Metohiju.  Počinioci do danas nisu pronađeni i to je odgovornost i mrlja na obrazu Euleksa i ostalih predstavnika međunarodne zajednice, koji su obustavili istragu pod sramnim obrazloženjem navodnog nedostatka dokaza, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Petković: Počinioci ubistva 14 Srba u selu Staro Gracko nisu pronađeni
Spomen ploča u centru sela (Foto Kim)

"Masakr nad nedužnim civilima, nad Srbima koji su krenuli da skupljaju letinu, pokazuje svu dubinu ideologije mržnje albanskih ekstremista prema srpskom postojanju na Кosovu i Metohiji. Međutim, zločinci se nisu tu zaustavili, već su groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, više puta minirali i oskrnavili, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela. Jasno je da žrtve i sa spomenika opominju da se zločin ne može sakriti i da će se za njega kad-tad morati odgovarati", navodi se u saopštenju.

"Zato zahtevamo od predstavnika privremenih institucija u Prištini da prekinu da štite teroriste i zločince, a međunarodnu zajednicu pozivamo da konačno ispuni obaveze iz svojih nadležnosti i uspostavi vladavinu prava, te da ponovo otvori istragu i pravdi privede počinioce ovog i svih drugih nerasvetljenih zločina, koji su počinjeni nad Srbima na Кosovu i Metohiju", navodi Petković. 

Kako se dalje navodi, poslednja je prilika da Specijalni sud za zločine OVК rasvetli ovaj zločin i da tako međunarodna zajednica pokaže koliko je privržena pravu i pravdi i koliko je sposobna i voljna da istraje u rasvetljavanju svih zločina počinjenih na Кosovu. 

"Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svoji stradalih sunarodnika, ali će isto tako nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodela počinjena nad našim narodom na Кosovu i Metohiji. Bez istine i pravde, bez odgovornosti za počinjene zločine ne može se izgraditi poverenje, niti doći do normalizacije odnosa među Srbima i Albancima. Sa druge strane, nerasvetljeni zločini opominju i prete da mogu da se ponove, zato je neophodno da porodice postradalih žetelaca pronađu mir tako što će istina konačno ugledati svetlost dana", zaključuje se u saopštenju.

U Starom Gracku, 23. jula 1999. godine, ubijeno je iz neposredne blizine,  na njivi, četrnaest Srba. Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).  Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo sedamnaest godina.Ostale vesti

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav
Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno je promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovarajući na apel EEAS-a da se dve strane suzdrže od zapaljivih izjava.
  • 14.08.2022
Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022