Vesti
Saopštenja

Petković Palmeru i Lajčaku: Spremni na dijalog

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i  specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojima je  razgovarao o nastavku dijaloga i političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu. 
Petković Palmeru i Lajčaku: Spremni na dijalog
Lajčak, Palmer i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je istakao da Beograd želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da bi se do toga došlo, potrebna je spremnost i dobra volja obe strane.

„Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje. Ukoliko želimo da u pravom smeru nastavimo dijalog, Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu. Ako Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara“, upitao je on.

Direktor Кancelarije za КiM naveo je da je potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou, posebno u svetlu najrazličitijih incidenata čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti Srpske pravoslavne crkve.

S tim u vezi izrazio je zabrinutost zbog činjenice da Priština ne sprovodi odluke, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, “čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Кosovu i Metohiji”.

„Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine na КiM može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Petković, koji je svojim sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.

On je naglasio da Beograd ne želi zamrznuti konflikt i da je spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga, ali da očekuje i da se Priština uzdrži od zapaljive retorike.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021