Vesti
Saopštenja

Petković osudio policijsku akciju u Štrpcu: Cilj zastrašivanje Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na nastavak policijske akcije "Brezovica" i ocenio "da taj čin nema veze sa borbom protiv korupcije", nego je "jedini cilj da se zastraši srpski narod".
Petković osudio policijsku akciju u Štrpcu: Cilj zastrašivanje Srba
Petar Petković (Foto Miloš Milivojević/Tanjug)

Petković je saopštio da su pripadnici kosovske policije upali jutros nešto pre 6 sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce i prema informacijama Kancelarije za KiM i dalje se nalaze u pomenutim objektima.

"Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom "Brezovica", oko 15 pripadnika specijalne jedinice kosovske policije, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života", navodi se u saopštenju.

Petković ocenjuje da do ove akcije dolazi dan pred obeležavanje Pogroma nad srpskim narodom na КiM 17. marta 2004. godine i pokazuje da akcija nema veze ni sa kakvom "navodnom borbom protiv korupcije nego je jedini cilj da se zastraši srpski narod, unese nemir u srpske sredine i preostali Srbi na ovaj način proteraju".

"U prilog tome svedoči i činjenica da su albanski političari i prethodnu akciju tempirali na Badnji dan, baš uoči obeležavanja Božića, najvažnijeg praznika Srba. S druge strane, očigledna je namera i Aljbina Кurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju neodmerenu reakciju srpskog naroda i izazovu novu destabilizaciju prilika na terenu", naveo je on.

Direktor Kancelarije za KiM napominje da će o najnovijoj provokaciji usmerenoj prema Srbima na Кosovu, obavestiti i sve međunarodne predstavnike jer kako kaže takvi obračuni s korupcijom ne smeju biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda koji ionako živi u otežanim i specifičnim uslovima.Ostale vesti

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022
Osmani: Destabilizujuće tendencije Srbije na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ambasadorom u Prištini Kristoferom Vidingerom o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

  • 10.08.2022