Vesti
Saopštenja

Petković: Osmanijeva neupućena

"U Prištini ne postoji ni minimum spremnosti za saradnju i povezivanje koje za cilj ima bolji život svakog građanina", navodi Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagujući na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani o incijativi "Otvoreni Balkan".
Petković: Osmanijeva neupućena
Petar Petković (Foto FoNet Božana Pavlica)

Petković ističe da Vjosa Osmani svojim poslednjim kritikama na račun inicijative „Otvoreni Balkan“ "sem političke ostrašćenosti pokazuje i bazično neznanje osnovnih postulata regionalne saradnje" koja, kako kaže, treba da služe poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca.

"Inicijativa „Otvoreni Balkan“ ne krši nikakve principe, kako to potpuno neupućeno tvrdi Osmanijeva, čija se politika upravo zasniva na najdirektnijem kršenju svih sporazuma iz Brisela i odbijanju svake mogućnosti razgovora i kompromisa".

Potencijal inicijative "Otvoreni Balkan", kaže on, prepoznat je i od strane Evropske unije i SAD-a.

"Nažalost, umesto da radi na saradnji, Osmanijevoj se pričinjavaju borbena vozila i nekakva „militarizacija Srbije“, dok je u stvarnosti upravo Priština ta koja maltretira i progoni Srbe, demonstrirajući silu oklopnim vozilima i dugim cevima u srpskim sredinama".

I tom smislu ističe da je broj etnički motivisanih incidenata i napada na Srbe veći je za polovinu u odnosu na prošlu godinu.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022