Vesti
Saopštenja

Petković: Osmanijeva neupućena

"U Prištini ne postoji ni minimum spremnosti za saradnju i povezivanje koje za cilj ima bolji život svakog građanina", navodi Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagujući na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani o incijativi "Otvoreni Balkan".
Petković: Osmanijeva neupućena
Petar Petković (Foto FoNet Božana Pavlica)

Petković ističe da Vjosa Osmani svojim poslednjim kritikama na račun inicijative „Otvoreni Balkan“ "sem političke ostrašćenosti pokazuje i bazično neznanje osnovnih postulata regionalne saradnje" koja, kako kaže, treba da služe poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca.

"Inicijativa „Otvoreni Balkan“ ne krši nikakve principe, kako to potpuno neupućeno tvrdi Osmanijeva, čija se politika upravo zasniva na najdirektnijem kršenju svih sporazuma iz Brisela i odbijanju svake mogućnosti razgovora i kompromisa".

Potencijal inicijative "Otvoreni Balkan", kaže on, prepoznat je i od strane Evropske unije i SAD-a.

"Nažalost, umesto da radi na saradnji, Osmanijevoj se pričinjavaju borbena vozila i nekakva „militarizacija Srbije“, dok je u stvarnosti upravo Priština ta koja maltretira i progoni Srbe, demonstrirajući silu oklopnim vozilima i dugim cevima u srpskim sredinama".

I tom smislu ističe da je broj etnički motivisanih incidenata i napada na Srbe veći je za polovinu u odnosu na prošlu godinu.Ostale vesti

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022