Vesti
Saopštenja

Petković: Osmani se nije dobro provela u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo da je očigledno da se Vjosa Osmani "nije dobro provela" u razgovoru sa predstavnicima NATO-a u Briselu, gde joj je jasno rečeno da "KBS ne može na sever Kosova".
Petković: Osmani se nije dobro provela u Briselu
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je u saopštenju naveo da "nastojanje Prištine da alibi za pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Кosova pronađe u izmaštanom malignom uticaju Beograda više nigde ne može da prođe".

"Osmani je to saznala na neposredan način - tako što joj je generalni sekretar NATO održao lekciju na konferenciji za novinare, gde je predstavljena kao ’gospođa Osmani sa Кosova’ i gde joj je jasno rečeno da takozvani КBS ne može na sever pokrajine",naveo je Petković u svom saopštenju.

On je podsetio da je NATO bio svedok martovskog pogroma 2004. godine, navodeći da čak ni u Briselu niko ne želi da izazove reprizu.

"Srbija, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN i Vojno-tehničkog sporazuma iz Кumanova, dosledno sarađuje sa NATO snagama na Кosovu i Metohiji, i ta saradnja se odvija na institucionalizovan način i u dobroj veri", napisao je Petković.

Beograd će nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da na Zapadnom Balkanu bude osiguran trajan mir i stabilnost, kako bi narodi ovog regiona u saradnji i u zajedničkom interesu okrenuli novu stranicu istorije, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023