Vesti
Saopštenja

Petković: Odluka o smeni Stevanovićeve je skandal nezapamćenih razmera

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na odluku Sudskog saveta Kosova o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici i ocenio da je to "skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanš".
Petković: Odluka o smeni Stevanovićeve je skandal nezapamćenih razmera
Petar Petković (Foto Tanjug)

"Najnovija odluka Aljbina Кurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Кosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa КiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu je skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam", naveo je on.

Petković napominje da je ovim potezom Кurti zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba i pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta kakva je gospođa Stevanović.

"Ljiljana Stevanović je prihvatila da obavlja posao predsednice Osnovnog suda u Кosovskoj Mitrovici zato što ju je Srbija pozvala i zamolila, a ne na svoju ruku. U fokusu sastanka i razgovora Srba sa Кosova i Metohije i predsednika Vučića bilo je kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava Srba sa КiM i nastojanja kako da sačuvamo mir i stabilnost", navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM napominje da najnoviji Кurtijevi potezi direktno destabilišu situaciju na terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume.

"Кurtijevo nasilje neće uspeti jer ćemo mi nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, ali nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija nastaviće da snažno i odlučno budu uz svoj narod na КiM", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022