Vesti
Saopštenja

Petković: Novo dizanje tenzija

Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije, koje je iz Prištine na sever Kosova poslao Aljbin Kurti, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma i novo dizanje tenzija, ocenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković: Novo dizanje tenzija
Petar Petković (Foto FoNet/Božana Pavlica)

"Nema sumnje da je Kurti svoje patrole poslao na sever Kosova sa ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe ’podjarmi’ i natera da se odreknu svojih KM tablica", navodeno je u Petkovićevom saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da Beograd potpuno razume i podržava zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste, koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine o procesu preregistracije.

"Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice, da je u tački devet Briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine, gde Srbi čine apsolutnu većinu", dodao je Petković.

Zato, ukazuje on, pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju nijedan razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i da Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever.

Petković je najavio da će o ovom kršenju sporazuma iz Brisela obavestiti posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na Kosovu i Metohiji i zahtevati da se "Kurtijevi policajci" pod hitno povuku sa severa.

"Umesto suludih akcija Kurtija, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma. Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji u najnovijem militantnom zanosu Kurtija Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa", zaključio je Petković u saopštenju.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Upravo su se i u severnom delu Mitrovice začule sirene.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022