Vesti
Saopštenja

Petković: Napad posledica antisrpske retorike

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da "brutalni napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Кosovskoj Mitrovici" etnički motivisan i da je posledica antisrpske retorike.
Petković: Napad posledica antisrpske retorike
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je kazao da je o napadu obavestio predstavnike EU u Briselu i da Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodnih predstavnika.

Od vlasti u Prištini se traži da se počinioci ovog, kako ističe, zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu.

Petković navodi da su srpski mladići napadnuti "samo zato što su Srbi", te da su napadnuti u čisto srpskoj sredini staklenim flašama i drugim predmetima.

Šef Kancelarije za KiM podseća da su mladićima upućene psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića, u pešačkoj zoni severne Кosovske Mitrovice, koja vodi do mosta na Ibru.

"Nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i
ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz
Prištine. Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Кosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade", kaže Petković.

On poručuje da "Srbi na Кosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora, niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Кosovske Mitrovice".

I Petković, kao i predstavnici gradske vlasti i Srpske liste pozvao Srbe sa Kosova "da ostanu mirni i ne podležu provokacijama".Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021