Vesti
Saopštenja

Petković: Napad posledica antisrpske retorike

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da "brutalni napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Кosovskoj Mitrovici" etnički motivisan i da je posledica antisrpske retorike.
Petković: Napad posledica antisrpske retorike
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je kazao da je o napadu obavestio predstavnike EU u Briselu i da Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodnih predstavnika.

Od vlasti u Prištini se traži da se počinioci ovog, kako ističe, zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu.

Petković navodi da su srpski mladići napadnuti "samo zato što su Srbi", te da su napadnuti u čisto srpskoj sredini staklenim flašama i drugim predmetima.

Šef Kancelarije za KiM podseća da su mladićima upućene psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića, u pešačkoj zoni severne Кosovske Mitrovice, koja vodi do mosta na Ibru.

"Nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i
ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz
Prištine. Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Кosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade", kaže Petković.

On poručuje da "Srbi na Кosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora, niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Кosovske Mitrovice".

I Petković, kao i predstavnici gradske vlasti i Srpske liste pozvao Srbe sa Kosova "da ostanu mirni i ne podležu provokacijama".Ostale vesti

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

  • 02.05.2021