Vesti
Saopštenja

Petković Kurtiju: Kad nemaš svoje, svojataš tuđe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković, reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o poseti severu Kosova. Kurti je juče na konferenciji za medije govoreći o eventualnoj poseti rekao da "veruje da će Republika Kosovo biti prisutna svuda"

Petković Kurtiju: Kad nemaš svoje, svojataš tuđe
Petar Petković (Foto FoNet)

Petković je naveo da je više nego jasno da Aljbin Kurti "gaji snažnu opsesiju prema svemu srpskom".

"Našim crkvama i manastirima, našim nacionalnim praznicima i istoriji, do opsesije severom Kosova i Metohije i jezerom Gazivode. Takav odnos je i razumljiv - kad nemaš svoje, svojataš tuđe".

On je dodao da su razumeli Kurtijevu poruku da je "spreman na sve".

"Samo ga molimo da se ne igra pitanjem bezbednosti srpskog naroda na KiM, a i neka se seti šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine", istakao je on.

Petković poručuje da se politika ne može graditi na "mržnji i animozitetu prema svemu srpskom".

"Zato je Kurtiju bolje da se, umesto za sever pokrajine, sprema za Brisel, gde ga očekuju teški razgovori o svim otvorenim pitanjima, umesto što energiju troši na jalove pretnje. Tu će, pred evropskim posrednicima, morati da odgovori i zašto jedinoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić nije omogućen dostojan život, zbog čega joj prete klanjem i kamenicama", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021