Vesti
Saopštenja

Petković: Kurtijev repertoar više ne prolazi na Zapadu

"Standardni repertoar Кurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Кosova više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković: Kurtijev repertoar više ne prolazi na Zapadu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

Кurti je, suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika, kako se navodi u saopštenju, "umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera".

"Jedina ’nasilna banda’ na severu Кosovu je Кurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda. Srbi će u četiri opštine na severu Кosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poziva predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče "dalje Кurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje".

"Кurti bi, umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje poražene politike mržnje i nasilja, trebalo da smesta prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Кosovu", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023