Vesti
Saopštenja

Petković: Kurti nastavlja sa kampanjom destabilizacije regiona

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će odluka kosovskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.
Petković: Kurti nastavlja sa kampanjom destabilizacije regiona
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

"Neka Кurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Кosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.

"Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Кosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile", dodaje se.

"Danas je potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Кurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus", napisao je Petković.

On je naveo i da "predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju".

"Zadržali su se na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele
kao obavezujuće", smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Saopštenje se završava podsećanjem "da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija".

"Zbog toga naši sunarodnici na Кosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice", poručeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.



Ostale vesti

Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022
EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole

“Svi smo rođeni jednaki i treba da uživamo jednaka prava i mogućnosti bez obzira na to koga volimo“, rekao je danas u Prištini ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog, tokom sastanka sa predstavnicima kosovske zajednice lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), društvenih aktivista i zaštitnika ljudskih prava.

  • 16.05.2022
Rakić i Jevtić o problemima Srba sa Saracinom
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić, sastali su se sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.
  • 13.05.2022
OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu
Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.
  • 13.05.2022
Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 
  • 11.05.2022
Gračanica: Javni poziv za obuku konobara
U sklopu projekta “Promocija i održivi razvoj turizma u opštini Gračanica 2022” koji finansira Opština Gračanica, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim ugostiteljskim objektima i unapređivanja mogućnosti zapošljavanja mladih koji žive na teritoriji ove lokalne samouprave, Turistička organizacija Gračanice (TOG) i ove godine organizuje besplatnu obuku konobara.
  • 10.05.2022