Vesti
Saopštenja

Petković: Kurti našao pogodno tlo za ratnohuškačke pretenzije

"Kada se mrzitelji svega srpskog udruže, ponovo svedočimo otvorenim pretnjama i ratnim pokličima Aljbina Кurtija, koji je u intervjuu Večernjem listu našao plodno i pogodno tlo za svoje ratnohuškačke pretenzije", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.
Petković: Kurti našao pogodno tlo za ratnohuškačke pretenzije
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

"Svoju bolesnu opsesiju ratom i sukobima Кurti očigledno ne može, niti želi da sakrije, već se njima otvoreno hvali, pa sa svakom novom porukom svedočimo novim pretnjama po mir i stabilnost na području, ne samo Кosova i Metohije, nego i čitavog Zapadnog Balkana", kazao je Petković.

Kako je naglasio Petković "ono što u svim krizama i sukobima Кurtijev pomračen um ne vidi, jeste da su njegovi napadi na Srbe puni logičkih grešaka, kršenja sporazuma i naposletku mržnje prema Srbima. Dok se povremeno hvali kako je "Srbija slaba, a Кosovo nadmoćno" (izjava od 8.septembra), sada tvrdi kako se Beograd naoružava i demonstrira svoju snagu".

"Nadam se da su njegov ratni poklič iz "Večernjeg lista" dobro pročitali i razumeli oni koji moraju da ga obuzdaju pre nego što prostor Кosova i Metohije pretvori u novo žarište sukoba i nateraju ga da formira Zajednicu srpskih opština i to onako kako je dogovoreno u Briselu, pre skoro deset godina i nikako drugačije", zaljučuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kurti: Neodgovorno reći da nikada više neće biti sukoba i rata

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost što Srbija naoružava vojsku opremom iz Rusije i Kine i istakao da je neodgovorno reći da nikada više neće biti sukoba i rata.

Kurti je u intervjuu za hrvatski Večernji list pitao ako nema priprema za rat, zašto su prošle godine Srbija i Rusija imale 104 vežbe i zajedničke vojne aktivnosti, od 91 koliko su planirale, a ujedno i dve najvažnije vojne vežbe koje su imale, pod nazivom "Slovenski štit" i "Slovensko bratstvo".

On je govoreći o protivljenju formiranju Zajednice srpskih opština rekao da će to biti uvod u stvaranje nove Republike Srpske.

Rekao je da sve dok Srbi budu sanjali Kosovo kao deo Srbije, "ti snovi će se pretvoriti u noćnu moru za ceo Balkan", ističući da na Balkanu "ne može biti rata bez Srbije, niti mira bez Albanaca".

Prema njegovoj proceni, najopasnije je što rukovodstvo Srbije Rusiju smatra svojom majkom.Ostale vesti

Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022
’’Zemljište koje se menja budzašto, nikada se neće povratiti’’
’’Povodom Odluke Skupštine opštine Gračanica od 28. septembra, da razmeni deo katastarske parcele od 17 hektara na obodu Gračanice za 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone, Srpski nacionalni fiorum izražava najenergičnije protivljenje takvoj odluci", navodi se u saopštenju za medije iz ove organizacije.
  • 02.10.2022