Vesti
Saopštenja

Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je naveo da bi međunarodna zajednica trebalo "da oštro reaguje na nagoveštaj velike nevolje i tragedije čiji je Kurti vesnik".

"Kosovo i Metohija, kao integralni deo teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom, a svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti posetio je danas Đirokastru u okviru predizborne kampanje ogranka svoje partije u Albaniji za parlamentarne izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april i na pitanje novinara govorio i mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Imamo prepreke. Ustav Kosova, Član 1 tačka 3 i Član 1 tačka 1 nisu u skladu, ali uz političku volju moramo doneti zakon o referendumu kako bi Kosovo i Albanija mogli da se ujedine u jedinstvenu državu", poručio je Kurti, prenosi Kosovo online.

Grenel: Bajden da osudi Kurtijevu izjavu

Bivši specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel pozvao je putem društvene mreže Tviter predsednika Amerike Džoa Bajdena i njegovu administraciju da osude izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Grenel je u tvitu postavio i pitanje: Zašto Kurti govori o urušavanju sopstvene države?Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021