Vesti
Saopštenja

Petković: Kurti da promeni stav o dijalogu sa Beogradom

"Jedini koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Кurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga", saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: Kurti da promeni stav o dijalogu sa Beogradom
Petar Petković (Foto Miloš Milivojević/Tanjug)

"Danas se navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike, Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba", stoji u saopštenju.

Petković je istakao da Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Кosova i Metohije, tako da Кurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda.

"Očigledno su oskudni dometi Кurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku", navodeno je u saopštenju.

"Umesto ucena i želja poput nekakvog uzajamnog ’priznanja’, Кurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i poliitčku agendu vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru КiM", zaključio je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022