Vesti
Saopštenja

Petković: Kosovski Srbi i Beograd opredeljeni za mir

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je  na sastanku sa kineskom ambasadorkom Čen Bo istakao čvrstu opredeljenost Beograda, ali i kosovskih Srba  za očuvanje mira i stabilnosti, saopšteno je medijima.

Petković: Kosovski Srbi i Beograd opredeljeni za mir
Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković i kineska ambasadorka Čen Bo (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je razgovarao sa Čen Bo o situaciji na severu Kosova, posebno u svetlu najnovije odluke srpskog naroda da napusti kosovske institucije.

Direktor Кancelarije za КiM je posebno ukazao na poslednju izjavu Aljbina Кurtija datu u Berlinu da nikada neće formirati ZSO i nezakonitu i protivpravnu smenu Nenada Đurića samo zato što nije želeo da izriče ukore svom srpskom narodu.

"Na taj način Кurti se direktno izrugao i Briselskom sporazumu i Evropskoj uniji koja je garant sprovođenja potpisanog", ocenio je Petković.

"Srbi na Kosovu i Metohiji predugo su trpeli i fizičko i institucionalno nasilje Aljbina Kurtija i Prištine. Zabranjeno im je da glasaju na izborima, da se izjašnjavaju na referendumu, da na vrhuncu pandemije virusa Kovid 19 budu vakcinisani, specijalne jedinice svakodnevno su upadale na sever Kosova mimo svih sporazuma, a povrh svega naš narod punih deset godina čeka da se fomira Zajednica srpskih opština" istakao je Petković.

Objasnio je da napuštanje institucija nije potez, kojim Srbi žele da sruše ili ponište Briselski sporazum, već da se izbore za poštovanje kako ovog dokumenta, onako kako je svako od njih punih deset godina poštovao sve preuzete obaveze.

"Srbi nikome ne prete, samo žele da žive u miru na svojim vekovnim ognjištima i da se njihova ljudska prava poštuju i svojim moralnim činom oni su stali i u odbranu Briselskog sporazuma, ali i odbranu međunarodnog javnog prava" zaključio je Petković.

Zahvalio je ambasadorki Čen Bo na velikom prijateljstvu i podršci, koju Kina pruža našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i principijelnom poštovanju međunarodnog javnog prava i Rezolucije SB UN.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022