Vesti
Saopštenja

Petković: Izrada nacrta ZSO nadležnost Upravljačkog tima

Izrada Nacrta statuta Zajednice srpskih opština isključiva je nadležnost Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, kao što je precizno propisano sporazumima postignutim u dijalogu u Briselu 2013. i 2015. godine, tako da ne postoji niti jedan jedini pravni osnov, niti razlog da ovaj posao vrši bilo kakva nevladina organizacija, ili bilo koji drugi subjekt, saopštio je Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon pisanja prištinskih medija da je Fondacija "Fridrih Ebert" završila izradu nacrta statuta.
Petković: Izrada nacrta ZSO nadležnost Upravljačkog tima
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"To je nedvosmisleno jasno iz člana B tačke 2 Sporazuma pod nazivom `Delokrug i mandat upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO` iz 2013. godine koji kaže da je izrada nacrta Statuta ZSO isključiva nadležnost Upravljačkog tima. To je potvrđeno i članom 21. Opštih principa iz 2015. godine koji navodi da će `Statut ZSO sastaviti Upravljački tim i predstaviće ga dijalogu na visokom nivou u roku od četiri meseca…`", stoji u saopštenju Kancelarije.

Pojedini prištinski mediji preneli su da je stalni predstavnik Fondacije "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) u Prištini Rene Šle rekao je da je završena izrada statuta Zajednice srpskih opština, te da će tokom ove nedelje odlučiti kada će biti održana javna prezentacija narta o ZSO, navela je Gazeta ekspres.

Iz Kancelarije za KiM ističu da pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade Nacrta Statuta ZSO predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje.

"Jasno je da je ovde reč o još jednom pokušaju da se Zajednica srpskih opština predstavi kao svojevrsna nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma - gde je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Кosovu i Metohiji. Da budem sasvim precizan, niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije `Fridrih Ebert` za izradu Nacrta Statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj Evropske unije iz aprila 2018. godine. U skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu Nacrta Statuta pre skoro 5 godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU".

Petković napominje da "do dana današnjeg, Evropska unija nije ispunila svoju obavezu i sazvala dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta".

"Takođe, ovde nije reč samo o nipodaštavanju dogovora postignutih u Briselu 2013. i 2015. godine, na delu je i antidemokratski pokušaj da o ugroženim pravima Srba odlučuju oni koji nemaju nikakvog dodira sa njihovim realnim životima na Кosovu i Metohiji i koji ne predstavljaju srpski narod u pokrajini".

Iz Kancelarije za KiM ističu da i da je pre četiri meseca ova organizacija demantovala tadašnje informacije da radi na izradi Nacrta statuta ZSO.Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023