Vesti
Saopštenja

Petković i Krkobabić razgovarali o razvoju zemljoradničkih zadruga na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju institucija, u cilju poboljšanja uslova života i rada srpskog stanovništva u seoskim sredinama na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
Petković i Krkobabić razgovarali o razvoju zemljoradničkih zadruga na Kosovu
Milan Krkobabić i Petar Petković na sastanku (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, Petković i Krkobabić dogovorili su nekoliko zajedničkih projekata za pomoć i razvoj zemljoradničkih zadruga na Kosovu, a već za dve nedelje očekuje se raspisivanje prvog konkursa. Petković je istakao da je to veoma važna vest za srpski narod, "s obzirom na to da preko osemdeset odsto našeg stanovišta na Kosovu i Metohiji živi u ruralnom području".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju čini sve da pomogne srpskom seljaku kroz razvoj posebnih poljoprivrednih projekata i programa. Zato nam je itekako značajna pomoć Ministarstva za brigu o selu i ministra Krkobabića da zajednički unapredimo srpska sela na KiM, jer svaka srpska kuća na KiM znači ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini. Konkretni programi koji su dogovoreni će pomoći da se ojača prisustvo države Srbije na KiM i omogući srpskom narodu južno i severno od Ibra da pristupi svim programima koji su na raspolaganju i svim građanima u centralnoj Srbiji", izjavio je Petković nakon sastanka.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić kazao je da su "sela na KiM sela Srbije da ih nikako ne možemo razdvajati i da želimo da im omogućimo stabilan izvor egzistencije i pravu infrastrukturu".

"Konkretno, reč je bila o razvoju Programa zadrugarstva. Ministastvo za brigu o selu već je pomoglo realizaciju jedne zadruge u Zubinom potoku. Ukupna pomoć je iznosila 12,5 miliona dinara, uključeno je 40 zadrugara i 400 kooperanata, a u međuvremenu ova zadruga je postala i dobar izvoznik", naveo je Krkobabić.

Podsetimo, Kancelarija za KiM obavila je tri Javna poziva za dodelu podsticaja u cilju podrške prerađivačkoj industriji, razvoju privrede i preduzetništva i oporavku poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu.

 Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021