Vesti
Saopštenja

Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka pomoćnika Generalnog sekretara UN za Evropu Miroslava Jenča upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Кosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni, navodi se u saopštenju.
Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima
Jenču i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovici, ali i na više od devedeset incidenata usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, od početka ove godine.

Petković je takođe, konstatovao da Priština, današnjom odlukom da njemu, treći put ove godine, onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja.

"Кršenje Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Кosovu i Metohiji, ovog puta uskraćivanjem prava na slobodu mišljenja i govora, Priština je demonstrirala i nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević", naveo je Petković.

Što se tiče pitanja nestalih lica na Кosovu i Metohiji, Petković je istakao da i u ovoj oblasti postoji samo retoričko zalaganje Prištine za rešavanje problema.

"Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini", dodao je petković.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini, Petar Petković je izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti sigurnost i bezbednost našeg naroda.

„Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu“, istakao je on.

Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, ali će nastaviti da u svakoj prilici odlučno zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, poručio je Petković.

Petković se tokom sastanka zahvalio na saradnji i naglasio značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na Кosovu, izrazivši očekivanje da će UNMIК nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021