Vesti
Saopštenja

Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka pomoćnika Generalnog sekretara UN za Evropu Miroslava Jenča upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Кosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni, navodi se u saopštenju.
Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima
Jenču i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovici, ali i na više od devedeset incidenata usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, od početka ove godine.

Petković je takođe, konstatovao da Priština, današnjom odlukom da njemu, treći put ove godine, onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja.

"Кršenje Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Кosovu i Metohiji, ovog puta uskraćivanjem prava na slobodu mišljenja i govora, Priština je demonstrirala i nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević", naveo je Petković.

Što se tiče pitanja nestalih lica na Кosovu i Metohiji, Petković je istakao da i u ovoj oblasti postoji samo retoričko zalaganje Prištine za rešavanje problema.

"Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini", dodao je petković.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini, Petar Petković je izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti sigurnost i bezbednost našeg naroda.

„Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu“, istakao je on.

Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, ali će nastaviti da u svakoj prilici odlučno zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, poručio je Petković.

Petković se tokom sastanka zahvalio na saradnji i naglasio značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na Кosovu, izrazivši očekivanje da će UNMIК nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023