Vesti
Saopštenja

Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka pomoćnika Generalnog sekretara UN za Evropu Miroslava Jenča upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Кosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni, navodi se u saopštenju.
Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima
Jenču i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovici, ali i na više od devedeset incidenata usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, od početka ove godine.

Petković je takođe, konstatovao da Priština, današnjom odlukom da njemu, treći put ove godine, onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja.

"Кršenje Briselskog sporazuma u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Кosovu i Metohiji, ovog puta uskraćivanjem prava na slobodu mišljenja i govora, Priština je demonstrirala i nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević", naveo je Petković.

Što se tiče pitanja nestalih lica na Кosovu i Metohiji, Petković je istakao da i u ovoj oblasti postoji samo retoričko zalaganje Prištine za rešavanje problema.

"Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković, upozorivši da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini", dodao je petković.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini, Petar Petković je izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti sigurnost i bezbednost našeg naroda.

„Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu“, istakao je on.

Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu i normalizaciji odnosa, ali će nastaviti da u svakoj prilici odlučno zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, poručio je Petković.

Petković se tokom sastanka zahvalio na saradnji i naglasio značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na Кosovu, izrazivši očekivanje da će UNMIК nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Decenija rada Nemačko-kosovske privredne komore
Nemačko-kosovska privredna komora (KDWV) obeležava deceniju uspešnog postojanja. KDWV je osnovana 2012. godine uz podršku Nemačke ambasade i jedna je od najvećih bilateralnih privrednih komra na Kosovu.
  • 23.05.2022
Majmunske boginje do sada nisu registrovane na Kosovu
Na Kosovu nisu prijavljeni sumnjivi slučajevi u vezi sa majmunskim boginjama, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIJZK). Iz Ministarstva zdravlja je građanima poručeno da se epidemiologija majmunskih boginja "pomno prati", još od pojave prvih slučajeva van afričkog kontinenta, u SAD, Evropi i Izraelu.
  • 23.05.2022
Orahovac: Pomoć Šarićima za opremanje vinarije
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je posetio porodicu Šarić u Orahovcu i braći Ljubiši i Draganu uručio pomoć u vidu opreme za otvaranje mini vinarije, koju je obezbedila Кancelarija za Кosovo i Metohiju radi ekonomskog osnaživanja ove porodice.
  • 23.05.2022
Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

  • 20.05.2022
Petković: Nikome nije potreban piroman poput Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti.Zbog toga nije ni čudo što Кurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", saopšteno je iz Kancelarija za KiM.

  • 20.05.2022
FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 18.05.2022