Vesti
Saopštenja

Petković i Falkoni o položaju srpskog naroda i SPC na Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja.
Petković i Falkoni o položaju srpskog naroda i SPC na Kosovu
Petar Petković i Žan-Luj Falkoni (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi, Petković je upoznao francuskog ambasadora sa sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira, naglasivši da je samo u poslednja dva meseca oskrnavljeno dvanaest verskih objekata Srpske pravoslavne crkve.

On je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

„Umesto što činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana negira, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama“, kazao je Petković.

Petković je istakao da plan "Kulti", koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, predstavlja vrhunac licemerja i bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici.

"Prema njegovim rečima, oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima", ističe se u saopštenju dostavljeno medijima.

"Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa", zaključio je Petković.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021