Vesti
Saopštenja

Petković i Boneli o povratku raseljenih lica sa Kosova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa šeficom Кancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Frančeskom Boneli o povratku raseljenih lica na Kosovo, napadima na povrtanike I imovinu SPC, navodi se u saopštenju Kancelarije.
Petković i Boneli o povratku raseljenih lica sa Kosova
Frančeska Boneli i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za KiM ističe se da je Petković upoznao Boneli sa naporima koje Vlada Srbije ulaže kako bi pomogla povratak interno raseljenih lica na Кosovo, ukazavši na probleme po pitanju obezbeđivanja prava na povratak i u pronalaženju načina i efikasnih mehanizma za povraćaj imovine raseljenih, kao i u unapređenju kvaliteta njihovog svakodnevnog života i socio-ekonomskog statusa.

„Od 1999. godine do danas 220.000 lica sa Кosova i Metohije se vode kao interno raseljena, od kojih se samo dva odsto vratilo u sredine iz kojih su prognani ili u druge srpske sredine na КiM - to je najmanji procenat povratka u postkonfliktnim oblastima u svetu“, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, u okviru briselskog dijaloga ova tema je opšteprihvaćena, ali sa strane Prištine saglasnost o stvaranju uslova za povratak interno raseljnih samo je deklarativna.

Petković je sagovornici posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad, peti po redu, na povratnike u selu Dubrava, u opštini Istok, koji nije pojedinačni incident, već se, kako navodi, radi o smišljenom i sistematskom zastrašivanju i planiranju ponovnog proterivanja povratnika sa njihovih ognjišta, dodaje se u saopštenju.

Takođe je napomenuo i napade na imovinu SPC.

Кao prvi model održivog povratka na Кosovo i Metohiju, Petković je predstavio projekat „Sunčana dolina“, podsetivši da do sada nijedan model međunarodne zajednice na tom planu nije imao značajnijeg uspeha.

„Za ovo naselje Srbija izdvaja značajna sredstva, sa namerom da reši stambeno pitanje povratnika, pre svega mladih bračnih parova“, rekao je Petković.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je ukazao na dosadašnju značajnu saradnju Srbije i UNHCR na unapređenju položaja i prava raseljenih lica i izrazio očekivanja da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu, u pravcu nalaženja adekvatnog modela za profilisanje potreba IRL i načina za njihovo rešavanje.

Sagovornici su konstatovali da je „Skopska inicijativa“ koristan regionalni okvir za pronalaženje trajnog rešenja za interno raseljena lica sa Кosova, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021