Vesti
Saopštenja

Petković: Gervalina izjava pokazuje suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima

"Najnovija izjava Donike Gervale da je Zajednica srpskih opština mrtva pokazuje svu suštinu Кurtijeve militantne politike prema Srbima. Кako to da je za Кurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom izjave Ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale da je "Zajednica srpskih opština mrtav predlog i da je Ustavni sud utvrdio da 23 člana Sporazuma o ZSO nisu u skladu sa Ustavom".

Petković: Gervalina izjava pokazuje suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima
Petar Petković (Foto Tanjug)

"Ovakav pristup Prištine, pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Кurti izvor svih problema na Кosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav. Prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom", dodaje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

On je istakao da je Priština sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Neka ih sama i otkloni, jer proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću. Donika Gervala Švarc nastoji da objasni da je Zajednica srpskih opština nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava".

Petković dodaje da "Zajednica srpskih opština nije devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc, ali zato Кurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Кosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama".

"Zajednica srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana, i što pre usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, pre ćemo moći da nastavimo produktivan dijalog - a dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Кosovu i Metohiji budu rešeni", zaključuje se u Petkovićevom saopštenju.Ostale vesti

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023
Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023