Vesti
Saopštenja

Petković: Drakonska kazna bez dokaza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se povodim presude Nikoli Nedeljkoviću i istakao da je "drakonska kazna od osam meseci zatvora koju je prištinsko pravosuđe izreklo čestitom mladiću Nikoli Nedeljkoviću (20) primer žestoke mržnje prema svemu srpskom i opsesivne želje Aljbina Kurtija da utamničenog drži mladića od 20 godina samo zato što nosi srpsko ime i prezime".
Petković: Drakonska kazna bez dokaza
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto Tanjug)

"Nikola je osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza, a na osnovu iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku. Iako je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, Nikola ni u jednom trenutku nije poklekao, jer se držao jedino ispravnog stava da to što se slikao sa svojom srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje ponosa i rodoljublja", navedeno je u saopštenju.

"Nikoli je namerno izrečena kazna od osam meseci zatvora, da bi ga Priština držala u zatvoru sve do početaka naredne godine, iako je reč o potpuno nevinom mladiću", dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM smatra da je "skandalozna presuda slika i prilika pravosuđa u Prištini".

"O ovoj sramnoj presudi obavestio sam i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, zahtevajući da se Prištini pošalje jasna poruka da je ovakvo pravno iživljavanje nad jednim mladićem, studentom, humanitarcem, nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu" poručio je Petković.

"Njegova porodica: dve sestre, otac i majka snažno su potreseni ovakvom presudom", navedeno je.

"Preneo sam im da će Kancelarija za KiM nastaviti da pruža punu pravnu podršku, kako Nikoli, tako i njima u svakom pogledu i da nećemo stati dok se Nikola ne vrati bezbedno u njihov zagrljaj", zaključuje se u saopštenju Petra Petkovića.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022