Vesti
Saopštenja

Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Kako je najavljeno iz Kancelarije za KiM, Petković će najpre obići domaćinstva u opštini Kosovska Kamenica. U selu Berivojce, na mestu gde je bujica odnela put, Petković će razgovarati sa meštanima koji su u toku poplava ostali i bez električne energije.

Petković će se u selu Donje Močare takođe sastati sa meštanima sela, kojima je bujica odnela most i trideset četiri domaćinstva ovog sela ostala odsečena od ostalog dela Kosovske Kamenice. U Ranilugu, Petković će obići devetočlanu porodicu Ristić i šestočlanu porodicu Tomić, čija su domaćinstva pretrpela velike štete u poplavama.

Nakon posete Kamenici, Petković će u Šilovu posetiti porodice Kostić i Božanović sa kojima će ragovarati o potrebnoj pomoći, nakon šteta koje je ostavila poplava, saopšteno je iz Kancelarije. 

U selu Lepina u opštini Gračanica, Petković će posetiti porodicu Ničić, koja je pretpela velike štete nakon poplava. Zatim će u selu Ugljare obići poplavljena područja u ulicama Đure Jakšića i Fruškogorskoj. Takođe je predviđeno da u Gračanici, Petković razgovara sa građanima i upozna se sa trenutnim problemima sa kojima se suočavaju nakon povlačenja vode. A zatim će u selu Donja Gušterica obići višečlanu porodicu Savić.

U okviru svoje posete, Petković će obići i poplavljeno selo Kuzmin u opštini Kosovo Polje, u kome su poplave ostavile velike posledice.

Na kraju svoje posete, Petković će u opštini Zvečan obići porodicu Zdravković u Velikom Rudaru kojoj su obe kuće sa okućnicom poplavljene, kao i plastenici. Dok će u Grabovcu posetiti porodicu Časlava Živkovića. Pored poplavljenih kuća, predviđen je i obilazak poplavljenih plastenika Udruženja „Majka devet Jugovića", koje snabdeva Narodne kuhinje na Kosovu. 

 Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021