Vesti
Saopštenja

Petković: Bisljimijev pregovarački stil koči proces normalizacije odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izgovorio "niz najgrubljih neistina", što je, kako je naveo, njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje.
Petković: Bisljimijev pregovarački stil koči proces normalizacije odnosa
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto Tanjug/Miloš Milivojević)

"Besljimi govori o želji Prištine da ’integriše’ Srbe na Kosovu i Metohiji, a zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije, a da, nakon što proteraju srpski narod, integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju. Tu nameru Priština i ne skriva, jer po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija, srpskom narodu se uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice, udžbenici... a od "prevelike ljubavi" Prištine, pucaju u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužne Srbe", navodi Petković u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da u poslednjoj Bisljimijevoj "tiradi laži i neistina" sve ono što Priština ne radi i ne ispunjava, kada je reč o primeni sporazuma postignutih u Briselu, od pitanja priznavanja diploma do pitanja nestalih, stavlja se na teret Beogradu, iako činjenice govore sasvim suprotno.

"Suština dijaloga je Zajednica srpskih opština, koju Priština već više od deset godina odbija da formira iako je to i Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu. Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji", dodao je on.

Međutim, Petković napominje da taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su i oni veoma svesni "nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine", a na kraju, imaju i jasan pregled ispunjenosti svake od tačaka svakoga sporazuma.

"I mit o kriminalizovanom severu Kosova i Metohije na kojem Bisljimi insistira je potpuna izmišljotina, jer sever pokrajine je bio mirno mesto za život Srba, pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja srpskog naroda", objašnjava Petković.

Petković ističe da koliko su "opasne i podle Bisljimijeve političke namere svedoče i njegovi stalni pokušaji da prisvoji Albance u Bujanovcu i Preševu".Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023