Vesti
Saopštenja

Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO

Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Jern Eugen Jelstad sa Petrom Petkovićem (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju se ističe da je direktor kancelarije za KiM Petar Petković informisao ambasadora Norveške o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, naglasavši da su u proteklih nekoliko meseci „sve učestaliji napadi na Srbe i njihovu imovinu u selima južno od Ibra“, što izaziva, kako je saopšteno, „veliku zabrinutost srpskog naroda na Kosovu, ali i stvara veoma lošu atmosferu u dijalogu Beograda i Prištine“.

Petković je istakao da bi predstavnici međunarodne zajednice u Prištini trebalo da iskoriste svoj politički uticaj „i osiguraju da bezbednost za sve i vladavina zakona na Кosovu i Metohiji ne budu samo mrtvo slovo na papiru“.

Razgovaralo se i o dijalogu Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM je istakao da će Beograd tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu „ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština“.

On je istakao da je sprovođenje preuzetih obaveza preduslov da razgovori teku u dobroj veri, te da „odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština dijalog dovodi u zastoj i umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa“.Ostale vesti

Osmani odlikovala Predsedničkom vojnom medaljom bivšeg komandanta Kfor-a

V.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani na predlog Ministarstva odbrane dodelila je Predsedničku vojnu medalju, bivšem komandantu KFOR-a general-majoru Mikeleu Risiju.

  • 04.12.2020
Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

  • 04.12.2020
Rakić i Federići o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Zamenik premijera i ministra lokalne samouprave Goran Rakić i novoimenovani komandanta Kfora general-major Frank Federići razgovarali su o bezbednosnoj situaciju na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 03.12.2020
Jevtić: Osobe sa invaliditetom moraju imati ravnopravan pristup u društvu
Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ministar Dalibor Jevtić pozvao je na veću toleranciju, pomoć i zaštitu prava osoba koje imaju neku vrstu invaliditeta.
  • 03.12.2020
Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020