Vesti
Saopštenja

Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO

Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Jern Eugen Jelstad sa Petrom Petkovićem (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju se ističe da je direktor kancelarije za KiM Petar Petković informisao ambasadora Norveške o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, naglasavši da su u proteklih nekoliko meseci „sve učestaliji napadi na Srbe i njihovu imovinu u selima južno od Ibra“, što izaziva, kako je saopšteno, „veliku zabrinutost srpskog naroda na Kosovu, ali i stvara veoma lošu atmosferu u dijalogu Beograda i Prištine“.

Petković je istakao da bi predstavnici međunarodne zajednice u Prištini trebalo da iskoriste svoj politički uticaj „i osiguraju da bezbednost za sve i vladavina zakona na Кosovu i Metohiji ne budu samo mrtvo slovo na papiru“.

Razgovaralo se i o dijalogu Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM je istakao da će Beograd tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu „ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština“.

On je istakao da je sprovođenje preuzetih obaveza preduslov da razgovori teku u dobroj veri, te da „odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština dijalog dovodi u zastoj i umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa“.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021