Vesti
Saopštenja

Petar Petković u dvodnevnoj poseti Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković boraviće danas i sutra, 11. i 12. marta, na Кosovu.
Petar Petković u dvodnevnoj poseti Kosovu
Petar Petković (Foto Tanjug)

Prvog dana posete, 11. marta, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju će obići opštinu Štrpce.

U sportskoj sali u selu Berevce, Petković će se u 12.00 sastati sa rukovodstvom ove opštine, mladim sportistima i najmlađim članovima Кulturno umetničkog društva ovog kraja. Nakon kraćeg sportskog i kulturno-umetničkog programa, on će se družiti sa decom, njihovim roditeljima i predstavnicima sportskih udruženja, posle čega je predviđeno njegovo obraćanje okupljenim građanima.

U selu Vrbeštica, u 13.30 sati, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju obići će OŠ „Šarski odred“, gde će razgovarati sa rukovodstvom i meštanima sela.

U 14.20 sati predviđena je poseta i uručenje pomoći devetočlanoj porodici Mladenović. 

Drugog dana posete, u subotu 12. marta, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju će posetiti opštinu Zubin Potok.

U zgradi Opštine Zubin Potok je za 11.00 predviđen sastanak sa političkim predstavnicima Srpske liste i članovima lokalne samouprave ove opštine. Nakon toga, Petković će obići selo Ugljare u opštini Zubin Potok gde će razgovarati sa meštanima.

Posetu Кosovu direktor Petković završiće u selu Gornje Dobroševine, u 13 sati, posetom sedmočlanoj porodici Mihajlović kojoj je Кancelarija za КiM finansirala izgradnju kuće i sanirala prilazni put.Ostale vesti

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022
Osmani: Destabilizujuće tendencije Srbije na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ambasadorom u Prištini Kristoferom Vidingerom o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

  • 10.08.2022