Vesti
Saopštenja

Pesnik sa Majevice pomaze obnovu crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Pesnik Slobodan Jović iz Lopara sa Majevice u Republici Srpskoj poklonio je novčani iznos nagrade „Pero despota Stefana Lazarevićaˮ za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu, saopšteno je iz Doma kulture.
Pesnik sa Majevice pomaze obnovu crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu
Crkva Svetog Pantelejmona u Prizrenu (Foto Dom kulture Gračanica)

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevićaˮ dodeljuje se na Vidovdanskim svečanostima i manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenijeˮ u Gračanici.

Jović kaže da su njemu i njegovom stvaranju posebnu čast učinili ime nagrade, žiri i mesto na kom se dodeljuje.

„Činjenica da nagrada dolazi na Majevicu ukazuje na to da žiri vodi računa o celini srpskog duhovnog i kulturnog prostora. Kosovo nas ne zaboravlja, pa tako i mi njega ne smijemo zaboraviti ni kao geografski, ni kao simbolički pojam. Odluka da novčani deo nagrade usmerim za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu je logična. Obnavljajući hram, obnavljamo sebe, uzdajući se u molitve Svetog Pantelejmona pred Gospodomˮ rekao je pesnik Slobodan Jović.

Crkva Svetog Pantelejmona u Prizrenu pripada malim gradskim crkvama koje su u različitim periodima podizane i rušene. Podignuta je u 14. veku, a njena temeljna rekonstrukcija i obnova izvršena je između dva svetska rata.

Iseljenjem srpskog stanovništva 1999. i martovskim Pogromom 2004. crkva je dospela u teško i ruševno stanje. Obnova crkve započeta je početkom ove godine.

Odbor za obnovu crkve Svetog Pantelejmona, Eparhija raško-prizrenska I Crkvena opština Prizren, osnovali su fond za pomoć u obnovi crkve, a donacije se mogu uplatiti na račun Crkvene opštine Prizren br: 205-171950-84Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020