Vesti
Saopštenja

Pčelari u poseti Opštini Gračanica

Predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) razovarali su o razvoju pčelarstva na teritoriji opštine Gračanica sa direktorom za poljoprivredu Opštine Gračanica Dragišom Stojanovićem i članovima udruženja „Pčelica“.
Pčelari u poseti Opštini Gračanica
Predstavnici SPOS-a na sastanku u Gračanici (Foto OG)

Na sastanku se razgovaralo o registraciji pčelinjaka, mogućnostima saradnje, razvoju i problematici pčelarstva na teritoriji opštine Gračanica.

U delegaciji SPOS-a bili su predsednik dr Rodoljub Živadinović, predstavnik pčelara iz Niša prof. Milorad Novaković, predsednik opštine Pantelej iz Niša Bratimir Vasiljević, u pratnji prestavnika sekretarijata i odbornika za poljoprivredu.

Direktor poljoprivrede Dragiša Stojanović zatražio je pomoć za pčelare iz Gračanice i okoline, od nabavke repromaterijala do edukativnih predavanja.

„Naši pčelari ne koriste literaturu, nova saznanja i tehnologije. Prioritet je nabavka opreme i repromaterijala iz Srbije po tamošnjim cenama, neophodna su predavanja, pristup časopisu „Pčela“ i otvaranje prodavnice meda u Gračanici“, kazao je Stojanović.

Predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović istakao je da će taj savez pomoći koliko je u mogućnosti, a potrebnu podršku, prema rečima pčelara iz Niša, pružiće i taj grad.

„Postoji mogućnost saradnje. Udruženja sa Kosova imaju isti status kao udruženja u centralnoj Srbiji. Gradimo pogon za prikupljanje i plasman meda. Problem je oko transporta meda i ukoliko dovezete med, mi ćemo ga preuzeti za dalji plasman. Kontorla nije rigorozna, ali određeni standard i kvalitet moraju biti ispunjeni, pre svega po pitanju higijene, kako bi potrošač znao šta kupuje, ali i zato što se borimo protiv neispravnog meda na tržištu Srbije“, kazao je Živadinović.

Predstavnici SPOS-a razgovarali su i sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem o mogućnostima dalje saradnje i pomoći pčelarima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021