Vesti
Saopštenja

Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK

Tokom svoje posete Kosovu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthev Palmer razgovarao je danas sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljurimom Abdidžikuom, Ljutfijem Hazirijem i Avdulahom Hotijem. Danas je razgovarao i sa Enverom Hodžajem iz DPK.
Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK
Abdidžiku i Palmer (Foto DSK)

Tema razgovora u Ambasadi SAD-a u Prištini sa predstavnicima DSK bila je dijalog između Kosova i Srbije, a sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Predsednik DSK Ljurim Abdikhiku je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Palmeru na kontinuiranoj podršci Kosovu i naglasio da su Sjedinjene Države najjači partner u svim procesima konsolidacije i razvoja Kosova.

Takođe je obavestio Palmera o stavovima DSK-a o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i odnosu njegove partije prema procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Zamenik pomoćnika sekretara SAD Metju Palmer je zahvalio Abdidžikuu odnosu koju je DSK pokazao u formiranju institucija.

Tokom sastanka razgovarano je i o ekonomskom razvoju i potrebi da SAD igraju snažnu ulogu u dijalogu.

Hoidžaj: PDК zahteva veću ulogu SAD u dijalogu

Na sastanku sa Metjuom Palmerom, vd predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je veću ulogu Sjedinjenih američkih država u procesu dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je danas.

Enver Hodžaj se u pratnji generalnog sekretara Urana Ismailija i člana predsedništva, Bljerta Deljiu Кodra sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

Kako je saopšteno iz DPK-a, na ovom sastanku je razgovarano o budućnosti dijaloga između Кosova i Srbije i očekivanjima od tog procesa. U DPK-a smatraju da proces dijaloga treba da se završi uzajamnim priznavanjem između Kosova i Srbije.

Hodžaj je pojasnio stav DPK-a u odnosu na politička zbivanja na Kosovu i s tim u vezi pozvao na veću i direktniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu kao strateškog partnera Кosova.

Kako je ranije najavljeno, Palmer će se javnosti obratiti sutra zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023