Vesti
Saopštenja

Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK

Tokom svoje posete Kosovu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthev Palmer razgovarao je danas sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljurimom Abdidžikuom, Ljutfijem Hazirijem i Avdulahom Hotijem. Danas je razgovarao i sa Enverom Hodžajem iz DPK.
Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK
Abdidžiku i Palmer (Foto DSK)

Tema razgovora u Ambasadi SAD-a u Prištini sa predstavnicima DSK bila je dijalog između Kosova i Srbije, a sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Predsednik DSK Ljurim Abdikhiku je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Palmeru na kontinuiranoj podršci Kosovu i naglasio da su Sjedinjene Države najjači partner u svim procesima konsolidacije i razvoja Kosova.

Takođe je obavestio Palmera o stavovima DSK-a o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i odnosu njegove partije prema procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Zamenik pomoćnika sekretara SAD Metju Palmer je zahvalio Abdidžikuu odnosu koju je DSK pokazao u formiranju institucija.

Tokom sastanka razgovarano je i o ekonomskom razvoju i potrebi da SAD igraju snažnu ulogu u dijalogu.

Hoidžaj: PDК zahteva veću ulogu SAD u dijalogu

Na sastanku sa Metjuom Palmerom, vd predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je veću ulogu Sjedinjenih američkih država u procesu dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je danas.

Enver Hodžaj se u pratnji generalnog sekretara Urana Ismailija i člana predsedništva, Bljerta Deljiu Кodra sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

Kako je saopšteno iz DPK-a, na ovom sastanku je razgovarano o budućnosti dijaloga između Кosova i Srbije i očekivanjima od tog procesa. U DPK-a smatraju da proces dijaloga treba da se završi uzajamnim priznavanjem između Kosova i Srbije.

Hodžaj je pojasnio stav DPK-a u odnosu na politička zbivanja na Kosovu i s tim u vezi pozvao na veću i direktniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu kao strateškog partnera Кosova.

Kako je ranije najavljeno, Palmer će se javnosti obratiti sutra zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021