Vesti
Saopštenja

Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK

Tokom svoje posete Kosovu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthev Palmer razgovarao je danas sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljurimom Abdidžikuom, Ljutfijem Hazirijem i Avdulahom Hotijem. Danas je razgovarao i sa Enverom Hodžajem iz DPK.
Palmer razgovarao sa predstavnicima DSK i DPK
Abdidžiku i Palmer (Foto DSK)

Tema razgovora u Ambasadi SAD-a u Prištini sa predstavnicima DSK bila je dijalog između Kosova i Srbije, a sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Predsednik DSK Ljurim Abdikhiku je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Palmeru na kontinuiranoj podršci Kosovu i naglasio da su Sjedinjene Države najjači partner u svim procesima konsolidacije i razvoja Kosova.

Takođe je obavestio Palmera o stavovima DSK-a o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i odnosu njegove partije prema procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Zamenik pomoćnika sekretara SAD Metju Palmer je zahvalio Abdidžikuu odnosu koju je DSK pokazao u formiranju institucija.

Tokom sastanka razgovarano je i o ekonomskom razvoju i potrebi da SAD igraju snažnu ulogu u dijalogu.

Hoidžaj: PDК zahteva veću ulogu SAD u dijalogu

Na sastanku sa Metjuom Palmerom, vd predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je veću ulogu Sjedinjenih američkih država u procesu dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je danas.

Enver Hodžaj se u pratnji generalnog sekretara Urana Ismailija i člana predsedništva, Bljerta Deljiu Кodra sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

Kako je saopšteno iz DPK-a, na ovom sastanku je razgovarano o budućnosti dijaloga između Кosova i Srbije i očekivanjima od tog procesa. U DPK-a smatraju da proces dijaloga treba da se završi uzajamnim priznavanjem između Kosova i Srbije.

Hodžaj je pojasnio stav DPK-a u odnosu na politička zbivanja na Kosovu i s tim u vezi pozvao na veću i direktniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu kao strateškog partnera Кosova.

Kako je ranije najavljeno, Palmer će se javnosti obratiti sutra zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022