Vesti
Saopštenja

’’Otvorenije Institucije, aktivnije civilno društvo’’

Povodom Međunarodnog dana demokratije Žan Klod Šlimberže pozvao institucije da budu otvorenije prema javnosti, a civilno društvo da preuzme aktivniju ulogu u unapređenju demokratije.
’’Otvorenije Institucije, aktivnije civilno društvo’’
Žan Klod Šlimberže (Foto Oebs)

Šef Misije Oebs-a na Kosovu Žan Klod Šlimberže kaže da Oebs priznaje važne korake koji su preduzeti u cilju jačanja učešća javnosti. On navodi da se sada akcenat mora staviti na standardne procedure koje treba da postanu deo sistema. Tako će se osiguralti da angažovanje javnosti ne ostane sporadično, već da bude transformisano u održivu, svakodnevnu praksu.

"Strukture za angažovanje javnosti postoje, ali ih treba bolje iskoristiti. Ovo će na kraju doprineti jačoj demokratiji i transparentnosti", kazao je Šlimberže.

"Misija Oebs-a na Kosovu ostaje posvećena daljem poboljšanju i jačanju demokratskih procesa tako što nadgleda i radi sa institucijama i civilnim društvom na centralnom i lokalnom nivou", zaključuje su u saopštenju Oebsa dostavljenom medijima.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023