Vesti
Saopštenja

Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’

EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
Detalj sa manifestacije (Foto Kancelarija EU na Kosovu)

Manifestacija na otvorenom pod nazivom „EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana“, održana na Trgu Zahir Pajaziti, pruža prostor OCD da promovišu najvažnije rezultate svog rada i podstaknu javnost da se uključi u politički i društveni život kroz građanski aktivizam i volonterizam.

„Građansko društvo i medijske organizacije su jedni od ključnih partnera EU u zalaganju za reforme i promovisanju EU perspektive za Kosovo “, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

„Kosovo uživa pluralistički medijski pejzaž i povoljno okruženje za razvoj transparentnih i odgovornih organizacija civilnog društva. EU ostaje posvećena angažovanju sa akterima civilnog društva u podsticanju društvenog napretka, promovisanju osnovnih prava i nadgledanju rada vlade za dobrobit svih ljudi koji žive na Kosovu”, dodao je.

Događaj će promovisati javni angažman sa OCD aktivnim u oblastima integriteta medija i istraživačkog novinarstva, zaštita ranjivih grupa, unapređenje i zaštita ljudskih prava, prava radnika, rodna ravnopravnost, i omladinski aktivizam i volontiranje, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

U poslednjih sedam godina, kako dalje navode, EU je podržala rad više od 300 OCD sa skoro 20 miliona evra.

Događaj „EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana“ će sadržati niz interakcija, debata, izložbi, prezentacija i projekcija filmova.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022