Vesti
Saopštenja

Otvara se fabrika u Batusu, danas se čistilo

U selu Batuse u opštini Gračanica uskoro bi trebalo da bude otvoren proizvodni pogon za oko sto radnika, saopštila je Opština Gračanica.
Otvara se fabrika u Batusu, danas se čistilo
Današnja akcija čišćenja fabrike (Foto OG)

Tim povodom danas je u ovom selu organizovana akcija čišćenja kruga fabrike u Batusu u kojoj su učestvovali i Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Kako se navodi, o ovoj fabric će nakon 17 godina biti pokrenut pogon preduzeća “Metalika Majur”.

“U Batusu u opštini Gračanica, uskoro bi trebalo da se otovi proizvodni pogon sa oko 100 radnika, zahvaljujući investitoru, firmi Metalika Majur koja je sa kosovskom Agencijom za privatizaciju potpisala ugovor o zakupu fabrike, a u kojoj su se pre 17 godina proizvodila električna brojila”, navodi se u saopštenju.

Predsednik opštine Vladeta Kostić rekao je da je u pitanju investitor iz Jagodine I da bi u narednih mesec dana trebalo da se krene sa instalacijom mašina za proizvodnju.

“Obzirom da investitor već ima ugovore sa određenim distributerima i svoje tržište na Kosovu, u obostranom je interesu da se jedan deo proizvodnje izmesti u ovim proizvodnim pogonima, a nama su svakako interes nova radna mesta”, poručio je Kostić.

Inače, preduzeće “Metalika Majur” će u Batusu pokrenuti pogon za proizvodnju specijalnih alata elektroinstalacionog materijala i opreme za PTT.

Prema rečima direktora za ekonomski razvoj Aleksandra Mihajlovića, fabrika će najpre početi sa izradomindikatora, a u prvom krugu će biti zaposleno oko 50 radnika.

“Već do kraja godine obavezali su se da će zaposliti 100 radnika. Kasnije će širiti svoj proizvodni program. U planu je da se pokrene i nova linija za proizvodnju rolni za potrebe elektroprivrede, kako Srbije i Kosova, tako i šire, rekao je Mihajlović.

Nebojša Arsić iz Batusa navodi da je nekadašnja fabrika “Komel” u Batusu zapošljavala oko 60 radnika koji su radili na proizvodnji elektronskih i mašinskih uređaja.

Današnja akcija čišćenja kruga fabrike i proizvodnog pogona pokrenuta je od strane opštine i meštana Batusa, a priključili su se i brojni volonteri.Ostale vesti

Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao
Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 
  • 17.05.2022
Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022
EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole

“Svi smo rođeni jednaki i treba da uživamo jednaka prava i mogućnosti bez obzira na to koga volimo“, rekao je danas u Prištini ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog, tokom sastanka sa predstavnicima kosovske zajednice lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), društvenih aktivista i zaštitnika ljudskih prava.

  • 16.05.2022
Rakić i Jevtić o problemima Srba sa Saracinom
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić, sastali su se sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.
  • 13.05.2022
OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu
Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.
  • 13.05.2022
Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 
  • 11.05.2022