Vesti
Saopštenja

„Otkriti istinu o stradalim novinarima“

Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom obeležavanja 16 godina od otmice novinara kod Orahovca poziva međunarodnu zajednicu i institucije u Prištini da pokrenu istragu i obelodane istinu o zločinu.
„Otkriti istinu o stradalim novinarima“
Protest novinara u Prištini (Foto arhiva Kim)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljenom medijima „sa žaljenjem konstatuje da ni posle šesnaest godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Đura Slavuja i Ranka Perenića“.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ovom prilikom poziva međunarodnu zajednicu i nadležne institucije u Pokrajini da ponovo otvore istragu, utvrde i obelodane istinu o zločinu koji ne sme biti zaboravljen i ne sme ostati nekažnjen, kao ni ostali zločini nad novinarima na Kosovu i Metohiji“, kaže se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija za KiM podseća da nisu pronađeni ni oni koji već dve godine za redom uklanjaju obeležje koje nestalim kolegama postavljaju Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije na putu Velika Hoča - Zočište u opštini Orahovac, gde su 21. avgusta 1998. godine nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

U svom saopštenju Kancelarija ističe da nisu rasvetljena ubistva i otmice ostalih novinara stradalih tokom rata 1999. godine.

„Rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bio bi značajan korak u vraćanje poverenja u međunarodnu zajednicu i pokrajinske insitucije, vladavinu prava u Pokrajini i nadu da se takvi zločini na Kosovu i Metohiji više nikada neće ponoviti“, zaključuje Kancelarija.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023