Vesti
Saopštenja

’’Otadžbina’’: Nije korektno...

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" ocenio je da je Vašingtonski sporazum koji je nedavno potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić "skandalozan", te da se ustupci Izraelu čine kako bi "uz pomoć jevrejskog lobija, prepuštajući KiM separatistima, (Vučić i Dodik) mogli da pripoje Republiku Srpsku Srbiji.
’’Otadžbina’’: Nije korektno...
Spomenik Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici (Foto Igor Vuković)

U saopštenju dostavljenom medijima se, između ostalog, navodi:

"Pre par dana predsednik Srbije je obavio telefonski razgovor sa izraelskim predsednikom Netanjahuom i oduševio se njegovom ljubaznošću. Umesto da zaoštri odnose sa Izraelom koji je priznao samoproglašenu republiku Kosovo Aleksandar Vučić dislocira ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim. Predsednik tako nagrađuje Jevreje koji su priznali samoproglašenu republiku Kosovo. Istovremeno član predsedništva BiH Milorad Dodik traži od predsedništva BiH da isto urade sa svojom ambasadom. Razlog je sledeći, jer i jedan i drugi misle da mogu uz pomoć jevrejskog lobija prepuštajući KiM separatistim mogu da pripoje Republiku Srpsku Srbiji" i dodaje da "nije korektno graditi sreću jednog dela srpskog naroda na nesreći drugog dela srpskog naroda".

"Nešto, kao što je Kosovo i Metohija, koje nam po međunarodnom pravu pripada, je mnogo lakše odbraniti, nego pripajati Republiku Srpsku suprotno međunarodnom pravu", smatraju u NP "Otadžbina" koju vodi bivši gradonačenik Zubinog Potoka Slaviša Ristić.

U saopštenju se dodaje da nedavni navodi predsednika Srbije o smanjenom iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije nisu tačni.

"Broj đaka i studenata se prepolovio, a ulice gradova na severu KiM su poluprazne. Ono što pada u oči jeste da su sve građevinske firme sa severa KiM sa svojim radnicima i njihovim porodicama napustile ovaj prostor. U osam godina Vučićeve vladavine građevinske radove, bilo da ih finansira Beograd ili Priština, dobijaju firme koje su bliske predsedniku Srbije kao što je „028“. Po ustaljenom receptu, one poslove ustupaju Albancima jer se sa njima lakše dogovaraju i profit za predsednika je veći. U svojoj alavosti predsednik ne prepušta Srbima ni da instaliraju spomenik Knezu Lazaru ili da ograde pravosalno groblje u Zubinom Potoku nego i to rade Albanci", stoji u saopštenju u kome se navodi i da "konstataciju da samo Albanci rade poslove na severu KiM mogu da potvrde i građani".Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020