Vesti
Saopštenja

’’Otadžbina’’: Nije korektno...

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" ocenio je da je Vašingtonski sporazum koji je nedavno potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić "skandalozan", te da se ustupci Izraelu čine kako bi "uz pomoć jevrejskog lobija, prepuštajući KiM separatistima, (Vučić i Dodik) mogli da pripoje Republiku Srpsku Srbiji.
’’Otadžbina’’: Nije korektno...
Spomenik Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici (Foto Igor Vuković)

U saopštenju dostavljenom medijima se, između ostalog, navodi:

"Pre par dana predsednik Srbije je obavio telefonski razgovor sa izraelskim predsednikom Netanjahuom i oduševio se njegovom ljubaznošću. Umesto da zaoštri odnose sa Izraelom koji je priznao samoproglašenu republiku Kosovo Aleksandar Vučić dislocira ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim. Predsednik tako nagrađuje Jevreje koji su priznali samoproglašenu republiku Kosovo. Istovremeno član predsedništva BiH Milorad Dodik traži od predsedništva BiH da isto urade sa svojom ambasadom. Razlog je sledeći, jer i jedan i drugi misle da mogu uz pomoć jevrejskog lobija prepuštajući KiM separatistim mogu da pripoje Republiku Srpsku Srbiji" i dodaje da "nije korektno graditi sreću jednog dela srpskog naroda na nesreći drugog dela srpskog naroda".

"Nešto, kao što je Kosovo i Metohija, koje nam po međunarodnom pravu pripada, je mnogo lakše odbraniti, nego pripajati Republiku Srpsku suprotno međunarodnom pravu", smatraju u NP "Otadžbina" koju vodi bivši gradonačenik Zubinog Potoka Slaviša Ristić.

U saopštenju se dodaje da nedavni navodi predsednika Srbije o smanjenom iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije nisu tačni.

"Broj đaka i studenata se prepolovio, a ulice gradova na severu KiM su poluprazne. Ono što pada u oči jeste da su sve građevinske firme sa severa KiM sa svojim radnicima i njihovim porodicama napustile ovaj prostor. U osam godina Vučićeve vladavine građevinske radove, bilo da ih finansira Beograd ili Priština, dobijaju firme koje su bliske predsedniku Srbije kao što je „028“. Po ustaljenom receptu, one poslove ustupaju Albancima jer se sa njima lakše dogovaraju i profit za predsednika je veći. U svojoj alavosti predsednik ne prepušta Srbima ni da instaliraju spomenik Knezu Lazaru ili da ograde pravosalno groblje u Zubinom Potoku nego i to rade Albanci", stoji u saopštenju u kome se navodi i da "konstataciju da samo Albanci rade poslove na severu KiM mogu da potvrde i građani".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021