Vesti
Saopštenja

Osude skrnavljenja spomenika u Kišnici

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić osudila je skrnavljenje, uništavanje i lomljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici. Oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Osude skrnavljenja spomenika u Kišnici
Polomljeni spomenici na groblju u Kišnici (Foto Gračanica onlajn)

U saopštenju prof. Šubarić se navodi da je "jučerašnja vest o vandalizmu na pravoslavnom groblju u Kišnici uznemirila, uplašila i razočarala, te da nas takvi incidenti vraćaju u prošlost".

„Želeli smo da verujemo da su ovakvi prizori iza nas, ali nas neko konstantno vraća nazad kao društvo i to veoma uporno i tendenciozno čini. Sakralni lokaliteti srpskog naroda i imovina Srpske pravoslavne crkve i dalje su meta vandala i ekstremista. Poruke koje su poslate ovakvim sramnim i istovremeno tužnim činom su nama jasne, ali mi na te poruke nećemo odgovarati nikako drugačije nego čvrstom verom da nas ovakve stvari neće pokolebati“, navodi se i dodaje:

„Razočarani jesmo, ali iznenađeni nismo. I pored svega, mi ćemo nastaviti da gradimo našu Gračanicu za sve ljude, bez bilo kakvih etničkih, verskih i kulturnih razlika. Veličina i bogatstvo Gračanice se ogleda u njenoj multikulturalnosti i ovakvi postupci to neće moći da pokvare“, napisano je u saopštenju.

Šubarićeva je naglasila da je istraga u toku, te da se nada da će "nadležni preduzeti sve potrebne mere i istražne radnje kako bi se ovaj slučaj rasvetlio, što je osnovni preduslov za dalju prevenciju ovakvih nedela".

Ministarstvo kulture i informisanja: Vandalski čin

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije takođe je oštro osudilo vandalski čin uništavanja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici, navodeći da su ti napadi "upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama".

"Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu u svojim kućama", dodaje se na Instagram nalogu Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovog puta apeluje na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022