Vesti
Saopštenja

Osude skrnavljenja spomenika u Kišnici

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić osudila je skrnavljenje, uništavanje i lomljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici. Oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Osude skrnavljenja spomenika u Kišnici
Polomljeni spomenici na groblju u Kišnici (Foto Gračanica onlajn)

U saopštenju prof. Šubarić se navodi da je "jučerašnja vest o vandalizmu na pravoslavnom groblju u Kišnici uznemirila, uplašila i razočarala, te da nas takvi incidenti vraćaju u prošlost".

„Želeli smo da verujemo da su ovakvi prizori iza nas, ali nas neko konstantno vraća nazad kao društvo i to veoma uporno i tendenciozno čini. Sakralni lokaliteti srpskog naroda i imovina Srpske pravoslavne crkve i dalje su meta vandala i ekstremista. Poruke koje su poslate ovakvim sramnim i istovremeno tužnim činom su nama jasne, ali mi na te poruke nećemo odgovarati nikako drugačije nego čvrstom verom da nas ovakve stvari neće pokolebati“, navodi se i dodaje:

„Razočarani jesmo, ali iznenađeni nismo. I pored svega, mi ćemo nastaviti da gradimo našu Gračanicu za sve ljude, bez bilo kakvih etničkih, verskih i kulturnih razlika. Veličina i bogatstvo Gračanice se ogleda u njenoj multikulturalnosti i ovakvi postupci to neće moći da pokvare“, napisano je u saopštenju.

Šubarićeva je naglasila da je istraga u toku, te da se nada da će "nadležni preduzeti sve potrebne mere i istražne radnje kako bi se ovaj slučaj rasvetlio, što je osnovni preduslov za dalju prevenciju ovakvih nedela".

Ministarstvo kulture i informisanja: Vandalski čin

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije takođe je oštro osudilo vandalski čin uništavanja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici, navodeći da su ti napadi "upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama".

"Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu u svojim kućama", dodaje se na Instagram nalogu Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovog puta apeluje na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu.Ostale vesti

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022