Vesti
Saopštenja

Osuda Vulinovog govora mržnje

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 je osudila javne istupe ministra Aleksandra Vulina u kojima Albance stalno naziva "Šiptarima", vređajući tako njihovo dostojanstvo.
Osuda Vulinovog govora mržnje
Aleksandar Vulin (Foto Beta Photo/Miloš Miškov)

Tim izjavama, saopšteno je, ruši se i dostojanstvo institucija, pre svega MUP, na čijoj zvaničnoj stranici se objavljuju Vulinovi govori.

U saopštenju te radne grupe ukazano je da se neprimerenim izjavama Vulina čini nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i međunarodnoj reputaciji zemlje, a šalje se poruka da ne postoji iskrena želja političke elite u Srbiji da dođe do pomirenja i trajnog kompromisnog rešenja u vezi sa statusom Kosova.

Zbog toga su pozvali premijerku Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, da se izjasne o otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema albanskom narodu koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u Srbiji, i osude ga.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022