Vesti
Saopštenja

Osuda pljačke novinarke RTK2

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) najoštrije osuđuje pljačku Tijane Danić, novinarke Radio-televizije Кosovo 2 (RTК2) koja se dogodila u subotu, 19. marta u 22.30 sati u centru Prištine, ispred glavne zgrade Javnog medijskog servisa Кosova (RTК) i traži da počinioci hitno budu pronađeni.
Osuda pljačke novinarke RTK2
RTK (Foto Medija centar)

Кako je UNS-u rekla urednica i voditeljka u programu na srpskom jeziku RTК2 Tijana Danić, dok je ulazila u svoj automobil sa kolegom Dejanom Vukšom, primetila je iza sebe golf sa upaljenim motorom i svetlima.

Iznenada, nepoznata osoba otvorila je vrata njenog automobila i sa zadnjeg sedišta uzela jednu od dve torbe. Potrčala je za njim, ali se on automobilom, koji je bio parkiran iza njih, udaljio velikom brzinom. Zbog svega što joj se dogodilo, zabrinuta je za bezbednost sebe i svojih kolega.

UNS i DNКiM upozoravaju da ovakvi incidenti podstiču osećaj nesigurnosti kod novinara i medijskih radnika koji su permanentno izloženi različitim oblicima pritisaka.

UNS i DNКiM traže da kosovska policija hitno pronađe počinioce i podseća da je ovaj deo grada pokriven velikim brojem sigurnosnih kamera.

Pljačka koja se dogodila ispred RTК u užem centru Prištine pokazuje teške uslove rada novinara ove medijske kuće koji u najvećem broju putuju iz svojih enklava do redakcije čije se sedište nalazi u neadekvatnim prostorijama.

UNS i DNКiM podsećaju da kosovske institucije nisu ispunile ustavnu obavezu po kojoj je srpska zajednica trebalo da dobije nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku koji pokriva celu teritoriju Кosova.

Ispunjenje ove obaveze znači konstituisanje Upravnog odbora sa srpskom većinom, normalan izbor direktora Javnog servisa na srpskom jeziku sa sedištem u Gračanici.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022