Vesti
Saopštenja

"Ostajemo posvećeni misiji KFOR-a"

Kao odgovor na globalnu pandemiju koronavirusa, kosovske snage predvođene NATO-om redovno nastavljaju svoju misiju pod mandatom UN-a da obezbede sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.  Dva civilna radnika su izgubila život, a ima i inficiranih, navodi se u saopštenju KFOR-a.
Vojnici KFOR-a (Foto Tanjug)

"Svaki vojnik KFOR-a koji pokazuje znake zaraze kovid-19 ili ako je imao kontakt sa nekim zaraženim, smešten je u preventivni karantin. Ako se vojnici KFOR-a inficiraju, leče se u medicinskim ustanovama u bazama KFOR-a i stavljaju se u karantin kako bi se smanjilo dodatno izlaganje pre evakuisanja".

U saopštenju se napominje da jedinice Kofr-a pružaju zaštitu manastiru Visoki Dečani, glavnom pravoslavnom verskom i kulturnom objektu, takođe, nastavljaju da prate i procenjuje situaciju u bliskoj koordinaciji sa kosovskim institucijama i naročito sa Ministarstvom zdravlja, kao i sa bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom.

“Sposobnost KFOR-a da sprovodi operacije kako bi doprineo bezbednosti i sigurnosti svih zajednica na Kosovu nije ugrožena. Ostajemo apsolutno posvećeni održavanju naše sile i odbrane, istovremeno pomažući ograničavanje širenja virusa. Naše snage ostaju spremne i naš ključni rad se nastavlja, pod mandatom koji je predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, poručio je general- major Mikele Risi komandant KFOR-a.

U saopštenju se dodaje da je u pogledu prevencije, od početka pandemije kovida-19, KFOR primenio mere zasnovane na preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kako bi umanjio rizike zaraze za svoje osoblje ali i za sve zajednice Kosova.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021