Vesti
Saopštenja

Osmo izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!"

Osmo izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!" koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, biće održano od 14. do 16. oktobra u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.
Osmo izdanje festivala
(Foto Integra)

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, stanovnici Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

Kroz trodnevno izdanje festivala u Prištini, publici će se predstaviti popularni umetnici i predstavnici moderne kulturne i društvene scene Srbije.

Festival "Mirdita, dobar dan!" ove godine otvara film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld u Kinu Artmata, a koji donosi priču kako o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja. Uz premijerno prikazivanje filma Danijele Štajnfeld u Prištini, prvi dan festivala obeležiće i nastup dreg kraljica iz Beograda: Loakiin i Rubella Feminine, uz pratnju Dj Jovijah.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija”, nakon čega će biti održana i debata “Koja je druga Srbija?” u Palati omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”), u Atelje hali. Publiku očekuje i koncert “Pavana and more”, pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, kojim će biti zaključeno drugo festivalsko veče.

Poslednjeg dana festivala "Mirdita, dobar dan!" biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, a čiju će promociju pratiti i debata “Kultura kao političko oruđe”. Nakon debate, takođe u Palati omladine i sporta, biće otvorena i izložba koja nosi isti naziv - “Iza sedam logora”, fotografa Hrvoja Polana.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvara film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Cilj festivala "Mirdita, dobar dan!" već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Festival “Mirdita, dobar dan!” organizuju organizacija Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022