Vesti
Saopštenja

Osmo izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!"

Osmo izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!" koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, biće održano od 14. do 16. oktobra u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.
Osmo izdanje festivala
(Foto Integra)

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, stanovnici Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

Kroz trodnevno izdanje festivala u Prištini, publici će se predstaviti popularni umetnici i predstavnici moderne kulturne i društvene scene Srbije.

Festival "Mirdita, dobar dan!" ove godine otvara film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld u Kinu Artmata, a koji donosi priču kako o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja. Uz premijerno prikazivanje filma Danijele Štajnfeld u Prištini, prvi dan festivala obeležiće i nastup dreg kraljica iz Beograda: Loakiin i Rubella Feminine, uz pratnju Dj Jovijah.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija”, nakon čega će biti održana i debata “Koja je druga Srbija?” u Palati omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”), u Atelje hali. Publiku očekuje i koncert “Pavana and more”, pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, kojim će biti zaključeno drugo festivalsko veče.

Poslednjeg dana festivala "Mirdita, dobar dan!" biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, a čiju će promociju pratiti i debata “Kultura kao političko oruđe”. Nakon debate, takođe u Palati omladine i sporta, biće otvorena i izložba koja nosi isti naziv - “Iza sedam logora”, fotografa Hrvoja Polana.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvara film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Cilj festivala "Mirdita, dobar dan!" već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Festival “Mirdita, dobar dan!” organizuju organizacija Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021