Vesti
Saopštenja

Osmanijeva se sastala sa predstavnicima diplomatskih misija na Kosovu

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani sastala se sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, kao i sa ambasadorima Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstava i Albanije.
Osmanijeva se sastala sa predstavnicima diplomatskih misija na Kosovu
Vjosa Osmani (Foto kosovapress.com)

Na sastanku sa Apostolovom Osmanijeva je naglasila izuzetnu ulogu Kancelarije Evropske unije u jačanju rada Skupštine Kosova, ali i „demokratskog života u zemlji“.

Ona je navela da je „Skupština veoma važna institucija u nastojanju Kosova da se integriše u Evropsku uniju“ i izrazila duboku posvećenost ubrzanju ovog procesa.

Na sastanku sa ambasadorom Nemačke na Kosovu Kristijanom Heldtom potvrđena je posvećenost obe zemlje za daljim proširenjem bilateralne saradnje, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine.

„Podrška Nemačke vlade je veoma važna za Kosovo na njenom putu ka Evropskoj uniji“, naglasila je Osmanijeva.

Na sastanku sa ambasadorom Britanije Nikolasom Abotom izražena je zajednička želja za „jačanjem saradnje dveju zemalja u proširenju veze između dve skupštine“.

Navodi se da je sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom Osmanijeva razgovarala o „činjenicu da dve zemlje dele iste vrednosti“ i da bi s toga saradnja dveju zemalja trebala dodatno da se proširi.

Tokom sastanka sa ambasadorom Albanije na Kosovu Ćemaljem Mindžozijem istaknuta je važnost saradnje između dveju zemalja, s posebnim naglaskom na saradnju između skupštna, zaključuje se u saopštenju.



Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021