Vesti
Saopštenja

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj
Vjosa Osmani i predsednik švajcarskog Nacionalnog saveta Andreas Aebi (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, tokom posete, ona se sastala sa liderima švajcarske države, sa kojima je diskutovala o međusobnoj saradnji, pomoći u oblasti razvoja, identifikovanju novih oblasti u sferi bilateralne saradnje i o konkretnim projektima.

„Vladavina zakona, demokratizacija, bezbednost, transparentnost i odgovornost i dalje su zajednički ciljevi i naši saveznici nastavljaju da budu uz nas u njihovom promovisanju, kao što su bili i do sada. A na polju razvoja, istakla sam da je budućnost Kosova orijentacija na kapitalne i ljudske investicije, i u tom smeru, osnov svakog uspeha je investiranje u obrazovanje, u tom pravcu sam dobila posvećenost naših partnera da nas podrže u prezentovanju dualnog sistema obrazovanja u našoj zemlji“, rekla je Osmani.

Na sastancima se diskutovalo i o mogućnosti potpore zdravstvenom sektoru od strane švajcarske države.

"Švajcarski državni organi su iskazali spremnost kako bi podržali put Kosova prema EU, kao i učlanjenje u razne međunarodne organizacije, od kojih je veliki broj sa sedištem u Švajcarskoj", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da je na sastancima sa državnim liderima Švajcarske, Osmanijeva govorila i o bitnosti regionalne saradnje, u čijem kontekstu je spomenut i dijalog Beograda i Prištine. Ona je istakla da epilog ovog dijaloga mora da bude međusobno priznanje u trenutnim granicama Kosova.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021