Vesti
Saopštenja

Osmani zatražila podršku Slovenije za evroatlantski put Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ministarkom spoljnih poslova i zamenicom premijera Slovenije Tanjom Fajon sa kojom je razgovarala o produbljivanju saradnje, saopšteno je medijima iz Predsedništva Kosova. 
Osmani zatražila podršku Slovenije za evroatlantski put Kosova
Tanja Fajon i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva je odnose sa Slovenijom ocenila kao "veoma prijateljske", te napomenula da "ceni istorijsku podršku Slovenije Kosovu i njegovoj međunarodnoj integraciji".

"U tom smeru, predsednica Osmani je zahvalila Sloveniji na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu, što je pokazala imenovanjem specijalnog emisara", stoji u saopštenju.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o zajedničkoj posvećenosti za dalje produbljivanje saradnje u različitim oblastima.

"Predsednica Osmani i zamenica premijera Fajon takođe su razgovarale o aktuelnim dešavanjima na severu zemlje i naporima kosovskih institucija da uspostave red i zakon. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsednica Osmani je istakla da Kosovo ostaje konstruktivna strana, ali da Srbija svojim opstrukcijama i korišćenjem kriminalnih bandi na severu zemlje pokušava da destabilizuje Kosovo i ometa dijalog".

Napominje se da je predsednica Osmani naglasila da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti i da primarni cilj ostaje evroatlantska integracija Kosova.

"S tim u vezi, predsednica Osmani je zatražila podršku Slovenije za evroatlantski put Kosova i članstvo u drugim međunarodnim organizacijama", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023