Vesti
Saopštenja

Osmani zadovoljna postignutim sporazumima u okviru Berlinskog procesa

"Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozdravila je postignute sporazume u Berlinu, u okviru Berlinskog procesa, ističući značaj ovog procesa za jačanje regionalne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

Osmani zadovoljna postignutim sporazumima u okviru Berlinskog procesa
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

"Sporazumi o slobodnom kretanju sa ličnim kartama za građane regiona, priznavanje fakultetskih diploma i priznavanje stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata, doprineti jačanju regionalne saradnje i uklanjanju administrativnih barijera između država Zapadnog Balkana, još više približavajući evropske vrednosti i prakse saradnje", naglasila je Osmani.

Predsednica Kosova se, kako je saopšteno, zahvalila saveznom kancelaru Nemačke, Olafu Šolcu, kao i liderima Evropske unije na njihovoj posvećenosti evropskim integracijama Kosova i Zapadnog Balkana, ističući da će Kosovo i dalje ostati stranka koja je potpuno posvećena Berlinskom procesu i regionalnoj saradnji u duhu ravnopravnosti.Ostale vesti

Babin Most: Otvoreno i opremljeno odeljenje predškolske ustanove
U Babinom Mostu je otvoreno izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove „Кosovski božuri“, a u njemu boravi 30 mališana uzrasta do pet godina. Otvaranje i opremanje ove ustanove pomogla je Kancelarija za KiM.
  • 28.11.2022
Grafiti UČK ispisani na Brezovici

Na putu ka Ski centru Brezovica ispisani su grafiti koji posvećeni Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČК) i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.11.2022
Kancelarija za KiM: Zastave Albanije u Klokotu provociraju i zastrašuju Srbe

"Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 27.11.2022
Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022