Vesti
Saopštenja

Osmani: Vidimo NATO kao garanciju za bezbednost i mir u regionu

Predsednica Kosovo Vjosa Osmani, u okviru Samita za demokratiju Jugoistočne Evrope na temu „Rat u Evropi: Uticaj na Balkan“, u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta SAD-a, koji se održava u Crnoj Gori  danas je održala govor usredsređen na promenu bezbednosne arhitekture u Evropi kao rezultat rata u Ukrajini i implikacijama ovih dešavanja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.
Osmani: Vidimo NATO kao garanciju za bezbednost i mir u regionu
Vjosa Osmani na Samita za demokratiju Jugoistočne Evrope u Crnoj Gori (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva je istakla da varvarski i ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine redefiniše ne samo budućnost Evrope.

„Uprkos velikom napretku koji smo postigli kao država i kao region, svi mi danas moramo zapamtiti da su pretnje miru i sigurnosti uvek aktivne“, rekla je Osmani. Prema njenim rečima, o tome svedoče napori Rusije da preko svojih satelita destabilizuje Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Stoga, prema mišljenju predsednice Osmani, EU mora biti jasna, ažurna i smela.

„Našem regionu i našem narodu potrebne su garancije u pogledu perspektive integracije. Potrebna su nam dela, a ne reči. Potrebna nam je jasnoća i konkretan putokaz. Zemlje našeg regiona, osim jedne, imaju jasnu viziju o budućnosti, naš cilj je članstvo u EU jer verujemo u vrednosti na kojima je EU izgrađena“, rekla je predsednica Osmani.

Kako se dalje navodi, Osmanijeva je rekla da su vrednosti EU oličene u DNK-u kosovskog društva i da „put evropskih integracija služi kao vodič za naš institucionalni razvoj i svakodnevno upravljanje“.

U svom govoru, Osmani je istakla da će odugovlačenje članstva Zapadnog Balkana u EU stvoriti pogodno tlo da maligni akteri povećaju svoj uticaj u regionu.

„Ne smemo da zatvaramo oči pred onim što se vidi. Ovo nije samo ruski rat protiv Ukrajine, ovo je direktna pretnja celokupnoj bezbednosnoj arhitekturi našeg kontinenta i sukob demokratskih vrednosti s jedne strane sa hegemonističkim ambicijama agresora s druge strane. To je takođe direktan pokušaj da se napadne i podriva sve što je transatlantski savez izgradio kroz istoriju“, rekla je ona.

U tom kontekstu, Osmani je istakla potrebu za članstvom Kosova u NATO.

„Težnje Kosova za članstvo u NATO nisu samo politička izjava. Na članstvo u NATO-u, počevši od Partnerstva za mir, gledamo iz bezbednosne perspektive i pozivamo vas sve da učinite isto. Mi vidimo članstvo u NATO-u kao najbolju garanciju za dugoročni i trajni mir u regionu“, dodala je ona.

Prema rečima Osmanijeve, rat prve dve decenije na Kosovu je "učinio da Kosovari bolje razumeju rat koji se danas vodi u Ukrajini".

„Kosovo je odmah i potpuno uvelo sankcije Rusiji zajedno sa EU, SAD-om i demokratskim zemljama. Takođe smo otvorili vrata izbeglicama i novinarima, baš kao što su mnogi od vas učinili mom narodu krajem devedesetih godina. Spremni smo da uradimo i damo još više ako postoji potreba“, zaključila je ona.

Pored predsednice Osmani, na ovom samitu su govorili i premijer Crne Gore Dritan Abazović, zamenica premijera i ministarka za evropske poslove Crne Gore Jovana Marović, zamenik premijera Sjeverne Makedonije Bojan Marichikj, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, izaslanik Velike Britanije na Zapadnom Balkanu Stjuart Pič, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i ambasadori, ministri i zamenici ministara iz regiona i predstavnici međunarodnih organizacija.

 Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022