Vesti
Saopštenja

Osmani učestvuje na Samitu za demokratiju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovaće danas i sutra na virtulenom Samitu za demokratiju gde će predstavljati Kosovo, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
Osmani učestvuje na Samitu za demokratiju
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Samit će otvoriti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, a kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova Osmanijeva će u svom govoru predstaviti ključne ciljeve Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratija, jačanju uloge žena u društvu i stvaranju mehanizama radi obezbeđivanja sprovođenja ovih ciljeva.

"Na ovom Samitu će učestvovati svetski lideri, predstavnici civilnog društva i oni iz privatnog sektora, a predviđeno je da se diskutuje o: jačanju demokratske održivosti, sprečavanju borbe protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava, jačanju demokratije i zaštiti protiv autoritarizma, zaštiti demokratskih institucija, osporavanju digitalnog autoritarizma i približavanju demokratskih vrednosti", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predesdnice Kosova. 

Poziv za učešće na Samitu za demokratiju Osmanijevoj je 9. novembra poslao predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden.

Podsetimo, Srbiju će na istom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji je, kao i Osmanijeva, naknadno pozvan da učestvuje. Samitu koji će otvoriti predsednik Bajden iz regiona Zapadnog Balkana neće  prisustvovati jedino predstavnici Bosne i Hercegovine.Ostale vesti

Komandant KFOR-a obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta
Komandant misije NATO-KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, posetio je italijanske vojnike ranjene u sukobima u Zvečanu.
  • 01.06.2023
SL: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuju "nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima (Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću) određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici".

  • 31.05.2023
Petković: Pritvor Petroviću i Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja
"Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji", naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.
  • 31.05.2023
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
  • 31.05.2023
Policija: Situacija krhka, ali mirna
Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.
  • 30.05.2023
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 30.05.2023