Vesti
Saopštenja

Osmani učestvuje na Samitu za demokratiju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovaće danas i sutra na virtulenom Samitu za demokratiju gde će predstavljati Kosovo, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
Osmani učestvuje na Samitu za demokratiju
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Samit će otvoriti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, a kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova Osmanijeva će u svom govoru predstaviti ključne ciljeve Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratija, jačanju uloge žena u društvu i stvaranju mehanizama radi obezbeđivanja sprovođenja ovih ciljeva.

"Na ovom Samitu će učestvovati svetski lideri, predstavnici civilnog društva i oni iz privatnog sektora, a predviđeno je da se diskutuje o: jačanju demokratske održivosti, sprečavanju borbe protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava, jačanju demokratije i zaštiti protiv autoritarizma, zaštiti demokratskih institucija, osporavanju digitalnog autoritarizma i približavanju demokratskih vrednosti", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predesdnice Kosova. 

Poziv za učešće na Samitu za demokratiju Osmanijevoj je 9. novembra poslao predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden.

Podsetimo, Srbiju će na istom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji je, kao i Osmanijeva, naknadno pozvan da učestvuje. Samitu koji će otvoriti predsednik Bajden iz regiona Zapadnog Balkana neće  prisustvovati jedino predstavnici Bosne i Hercegovine.Ostale vesti

’’Osmani nije spremna da primeni odluke Ustavnog suda’’
“Vjosa Osmani se bez imalo stida drznula da govori o nekakvom poštovanju Ustava i zakona, ona ista koja nije nikada pokazala spremnost da primeni odluku Ustavnog suda kojim je naloženo da se vrati oteta zemlja manastiru Visoki Dečani, ili da pozove na odgovornost sve koji nikako da počnu sa poštovanjem prava srpskog naroda koja im garantuju akti koje pominje", navedeno je u saopštenju za medije iz Srpske liste.
  • 07.10.2022
Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022