Vesti
Saopštenja

Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice

"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
Vjosa Osmani (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

Kako je navedeno, pored učešća na glavnim sesijama Evropske političke zajednice, Osmani će održati bilateralne sastanke sa evropskim liderima na kojima će razgovarati o produbljivanju saradnje radi prevazilaženja zajedničkih izazova.

"Predsednica Osmani će pred evropskim liderima preneti poruku nepokolebljive posvećenosti naroda i institucija  evroatlantskim integracijama Kosova kao garanciji održivog mira u regionu i šire. Tokom bilateralnih sastanaka, ona će takođe razgovarati o podršci članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama", stoji u saopštenju.

Evropska politička zajednica je platforma za političku koordinaciju stvorena na osnovu predloga francuskog predsednika Emanuela Macrona i kojoj će se pridružiti lideri 27 država članica Evropske unije (EU) i lideri 17 drugih evropskih zemalja.

Ova inicijativa teži promovisanu dijaloga i saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa, jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu.Ostale vesti

UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022
Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama
Predsednica Kosova Vjosa Osmani nalazi se u poseti Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva.
  • 30.11.2022
Petković: Prioritet Kurtija izazivanje tenzija i kriza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je, kako navodi, "njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije već i na području čitavog Zapadnog Balkana".

  • 30.11.2022
O tradicionalnoj muzici Gore u Domu kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica organizuje tribinu „Tradicionalna muzika Gore u svetlu savremenih etnomuzikoloških istraživanja“ u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u četvrtak, 1. decembra 2022. godine u 19:00 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.
  • 30.11.2022